Taxa de drum din Polonia a fost schimbata

Taxa de drum din Polonia a fost schimbata

De la 1 Octombrie 2021 sistemul de taxare din Polonia ViaToll a fost schimbat complet. Noul sistem de taxare e-toll devine unica metoda de plata a taxei de drum din Polonia.

Incepand cu aceasta data, taxa de drum din Polonia a fost schimbata. Noul sistem de taxare se numeste e-Toll si inlocuieste complet vechiul sistem de taxare numim ViaToll.

  • Cui se adreseaza noul sistem ?

Toate masinile de peste 3,5 tone si autobuze cu peste 9 locuri vor achita taxele de drum in sistemul e-Toll printr-un aparat de bord care transmite datele prin tehnologia Satellit.

  • Care este reteaua de drumuri taxabile ?

Lista retelelor de drum taxabile prin sistemul E-Toll o regasiti aici: List of toll sections (etoll.gov.pl).

!!! Cele 3 autostrazi private (A1, A2 si A4) se vor achita în continuare cu cardul DKV direct la portile de taxare.

  • Cum puteti plati taxa de drum de la 1 Octombrie 2021 ?

Ca si client Smart Diesel aveti la dispozitie mai multe variante:

  • DKV BOX EUROPE  pentru clienții ce utilizează sistemul DKV– dispozitiv ce functioneaza deja in 12 tari in sistem post-pay.

sau

  • Telepass SAT pentru clienții ce utilizează sistemul MSTS Tolls- dispozitiv ce functioneaza in sistem post-pay in 9 tari Europene plus cateva tuneluri si poduri.

* Pentru comandarea aparatelor UNICE de taxare contactati echipa de suport dedicata taxelor de drum.

IMPORTANT ! Pentru a utiliza oricare dintre urmatoarele metode de plata de mai jos este obligatoriu sa va creati un cont pe site-ul E-Toll!

  1. Aparatele de geolocalizare

Pentru a putea achita taxa de drum din Polonia incepand cu 01.10.2021 puteti lua legatura cu un furnizor de aparate de taxare  sau dispozitive de geolocalizare pentru achizitionarea unui aparat. Daca aveti deja contul creat pe platforma e-toll si modalitatea de plata selectata (direct card DKV sau card MSTS Toll), este suficient sa adaugati masina si sa legati aparatul la numarul de inmatriculare.

  1. Aplicatia mobila e-Toll

Soferul isi poate descarca aplicatia e-toll pe telefonul mobil, iar taxa de drum din Polonia se va achita in functie de localizarea acestuia. Pentru a folosi aceasta metoda de plata in regim post-pay, este necesar sa aveti deja contul companiei creat pe platforma https://etoll.gov.pl/en/heavy-vehicles/  si confirmat intr-un punct e-toll. Dupa ce soferul isi activeaza aplicatia on-line, primeste un ID pe care dumneavoastra trebuie sa il atasati pe cont la numarul de inmatriculare. Detalii despre modul de utilizare a aplicatiei regasiti aici.

Pentru ambele variante (aparat de geolocalizare sau aplicatie mobila) se poate opta pentru metoda de plata cardul DKV, direct pe portalul e-Toll.

  • Returnare aparate ViaToll si recuperarea garantiei

Incepand cu luna Octombrie nu va mai fi necesara returnarea fizica a aparatelor. Pentru a recupera atat garantia, cat si creditul ramas neutilizat pe aparatele viatoll (cele pre-pay) trebuie doar sa transmiteti catre info@viatoll.pl  sau kontakt@etoll.gov.pl un email care sa includa poza cu dispozitivul vechi si seria acestuia, precum si formularul de returnare a sumelor de pe aparat. Garantia si creditul ramase pe aparat se pot recupera pana la data de 30.09.2022. Formularul il regasiti AICI iar modelul de completare il regasiti AICI.

  • Sanctiuni pentru neplata

Sanctiunile impuse variaza intre 250 – 1500 PLN in functie de infractiunea comisa (inregistrarea gresita a vehiculului, incadrarea vehiculului la alta categorie de taxare, neplata taxei de drum etc.). Amenzile se emit pe numele firmei, exceptand cazul in care masina a fost incadrada la categoria de taxare gresita – in acest caz amenda se poate emite si pe numele soferului. Mai multe detalii regasiti aici.

Daca sunteti interesati de detalii specifice, vă recomandăm sa ne contactati la adresa de email dkv@smartdiesel.ro sau luati legatura cu unul dintre reprezentantii nostri de vanzari.

Simplu. Sigur. Smart